Home » Wat is een watchwinder en hoe werkt het?

Wat is een watchwinder en hoe werkt het?

by admin

Wat is een watchwinder? – Mensen met een automatisch horloge in hun bezit, hebben hier vaak veel geld aan besteed. Automatische horloges van bijvoorbeeld Rolex of Tag Heuer zijn van een zeer goede kwaliteit en daar betaal je nu eenmaal een bepaalde prijs voor. Dergelijke horloges vergen echter wel onderhoud, zodat deze jaren meegaan. Een watchwinder is een uitstekend hulpmiddel om je automatische horloge te onderhouden.

1. Wat is een watchwinder?

Een watchwinder is een apparaat dat wordt gebruikt om een automatisch horloge op te winden wanneer deze niet gedragen wordt. Automatische horloges winden zichzelf op door beweging van de pols. Een gewichtje in een automatisch horloge draait terwijl het horloge wordt gedragen, waardoor het horloge wordt opgewonden. Dus, wanneer een automatisch horloge niet gedragen wordt, zal deze stil komen te staan. Vrijwel alle automatische horloges kunnen handmatig worden opgewonden. Echter is dit niet altijd even handig…

Een watchwinder kan een automatisch horloge nooit té veel opwinden. De meeste watchwinders werken met behulp van een soort timer. Hierdoor zal een watchwinder gedurende een aantal minuten draaien, om vervolgens tijdelijk stil te staan. Op deze manier wordt een natuurlijke polsbeweging nagebootst. Het horloge hoeft immers niet 24 uur lang in beweging te zijn.

Quartz horloges werken met behulp van batterijen. Hiervoor hebben watchwinders geen toegevoegde waarde. Watchwinders werken enkel voor horloges welke door beweging opgewonden worden.

2. Heb ik een watchwinder nodig?

Wanneer je meer dan één automatisch horloge bezit, dan kan een watchwinder een goede keuze zijn. Eén van de grootste voordelen van een watchwinder is dat deze er voor zorgt dat de tijd niet stil komt te staan. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de dag / datum-functie blijft werken. Het is dus niet nodig om je automatische horloge continue handmatig op te winden wanneer je deze wil dragen.

Naast de praktische functionaliteit is een watchwinder uiteraard een luxeproduct. Het is als ware een etalage voor je horloge en een leuke toevoeging voor op tafel, je nachtkastje of de boekenplank.

3. Kan een watchwinder mijn horloge beschadigen?

Nee, een watchwinder kan je automasische horloge niet beschadigen. De meeste horloges zijn behoorlijk duurzaam en ontworpen om 24 uur per dag, 7 dagen per week te blijven draaien. Het gebruik van een watchwinder is dus hetzefde dan wanneer je je horloge iedere dag draagt. Wanneer je je horloge opbergt in een watchwinder, zal deze ook nog eens mooier blijven dan wanneer deze op een nachtkastje ligt.

4. Welke watchwinder heb ik nodig?

Om te weten welke watchwinder je nodig hebt, zul je moeten weten hoeveel omwentelingen per dag je horloge nodig heeft om te blijven draaien. Bijvoorbeeld, je hebt een horloge met een TPD (Turns per Day) van 650 weke rechtsom moet draaien. Je zult dan een watchwinder nodig hebben welke MINIMAAL 650 omwentelingen per dag kan maken en daarnaast rechtsom kan draaien.

Wanneer een watchwinder meer omwentelingen per dag maakt dan nodig is, kan dit geen kwaad. Maakt een watchwinder minder omwentelingen per dag dan nodig, dan kan je horloge stil komen te staan. Dit komt omdat het horloge in dat geval onvoldoende opgewonden wordt.

Tip: met behulp van de TPD Selector zie je hoeveel omwentelingen per dag jouw horloge nodig heeft. Aan de hand daarvan kun je vervolgens de juiste watchwinder uitzoeken.

Weet je niet hoeveel omwentelingen per dag jouw horloge nodig heeft? Kies dan een watchwinder met een hoog aantal TPD, dan weet je zeker dat deze voldoende omwentelingen per dag maakt. Uiteraard kun je altijd contact opnemen met Watchwinder-123 voor een advies.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Related Posts

Leave a Comment

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00